Bosniska kortfilmer
16 Mar

NoMoreWar! - Fyra bosniska korta efterkrigsfilmer

Evenemang

Fyra kortfilmer producerade av bosniskt filmbolag. Happiness (19 minuter), Orpheus (4 minuter), I Remember (15 minuter) och Baggage (27 minuter) av den Oscarvinnande regissören Danis Tanovic.

Kostnad och information om anmälan

Kostnadsfritt

Arrangör

Huset på höjden

Information

Huset på höjden, Engelbrektsvägen 47, 17751 Järfälla

Beskrivning

Fyra kortfilmer producerade av bosniskt filmbolag SCCA/pro.ba visas som en del av NoMoreWar!

- Baggage. Regi: Danis Tanović
Längd: 27 minuter. Engelsk textning. 2011
Efter att ha bott i Sverige i många år återvänder Amir till Bosnien och Hercegovina för att ta vårdnaden om sina föräldrars kvarlevor. De mördades under kriget men deras kroppar har ännu inte återfunnits. Amir bestämmer sig också för att besöka platsen där han föddes. Där hittar han, förutom ett förstört hus, också en bortglömd vän och några som vet mer än han själv vet om sig själv.

Oscarvinnande Danis Tanovic väver metaforen om bagage genom hela filmen som en symbol för alla som kämpar för att övervinna det förflutna. Varje karaktär i filmen bär på en tyngd av det egna känslomässiga och psykologiska arvet.

- Glück/Happines/Sreća. Regi: Šejla Kamerić
Längd: 19 minuter, 2010
Att sträva efter lycka är ett sätt att överleva. I den här filmen tenderar gränsen mellan dåtid, nutid och framtid att suddas ut. Filmen är inspirerad av citaten från boken The Fiancés of Heaven av Mirko Kovač.

"Lycka är när du känner att det du en gång trodde var förtryckande nu har blivit den enda meningen med livet." - skrev Lev Tolstoj i brevet till B. N. Chicherin.

”Jag läste boken för första gången 1993 i Sarajevo under belägringen. "Jag var sexton då, och jag sökte hopp och upprepade andras ord.” – berättar Sejla.

-Orpheus. Regi: Tina Šmalcelj
Längd: 4 minuter, bosniska. 2013
En härlig vinterdag. Fyra barn leker på en brygga, men en femte spelare går med i leken - krypskytten.

- I Remember. Regi: Elma Tataragić
Längd: 15 minuter. Engelsk textning. 2016

En kvinna kommer tillbaka till sitt familjehus, sätter sig i det tomma vardagsrummet, ordnar i fotoalbumet och lagar lunch. Hon städar efter sig och går sedan iväg bara för att fortsätta komma tillbaka.

Filmen utforskar plats och rum och konfronterar det med narrativet om författarens intima minne av ögonblicket när hennes barndom tog slut och kriget i Sarajevo började.

Total längd för alla filmer är cirka 65 minuter och med engelsk text.

Visas lördag 24 februari och 16 mars.
Passar dig som är över 13 år.
Kostnadsfria biljetter går att hämta i receptionen från 24 februari.

Tid och datum (<% occasionResult.length %>)

Lördag 16 Mars 14.00 - 15.05